Qui som?

Esquerra Socialista en el PSPV-PSOE és un corrent d’opinió interna del Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE), arrelat al socialisme democràtic d’esquerres i amb quaranta anys de vida.

Els nostres orígens històrics es troben en el Partit que va fundar Pablo Iglesias a finals del segle XIX. Un partit obrer, de masses, marxista i democràtic que volia ajudar a la classe treballadora a superar l’explotació i les injustícies del sistema capitalista, mitjançant la construcció d’una nova societat socialista, proposant un Programa Màxim encara vigent hui en dia en molts aspectes.
Ja en el segle XX, i després de mort Franco, el XXVII Congrés del PSOE de 1976 establí la proposta d’un socialisme autogestionari superador del mode de producció capitalista, mitjançant la presa del poder polític i econòmic i la socialització dels mitjans de producció, distribució i canvi per la classe treballadora. Un socialisme  impregnat d’un fort caràcter democràtic, obert a la societat, a la participació de base i a la col·laboració amb les altres forçes d’esquerres, i també reconeixia i assumia les reivindicacions de les nacionalitats històriques integrants de l’Estat Espanyol.
Aquestes posicions acabaren perdent la capdavantera del Partit l’any 1979, entre el XXVIII Congrés Federal del PSOE i el Congrés extraordinari subsegüent. Aquest últim consolida les posicions de Felipe González com a lider màxim i les seues tesis favorables a la reformulació del socialisme cap a posicions socialdemocrates moderades. Com a resposta a eixa deriva es constituiren, el 1980  Esquerra Socialista com a corrent d’opinió a l’interior del PSPV i Izquierda Socialista com a corrent d’opinió a l’interior del PSOE. El manifest fundacional d’IS-PSOE defensava, entre d’altres coses que: “El PSOE, y en su seno, la Izquierda Socialista, ha de retomar como principal objetivo interno y externo la lucha ideológica y la formación ciudadana, consciente de que dicho esfuerzo, por lento y difícil que sea, fortalece la organización obrera”.
Hem recorregut un llarg i difícil camí fins huí, sempre  en defensa de la democràcia interna i de les posicions d’esquerra i socialistes.

El Partit Socialista és un partit plural i divers, com casa comuna de l’esquerra que ha de ser, com a organització de la classe obrera en tota la seua complexitat. Així, admet al seu si corrents d’opinió, segons marquen els Estatuts. És manifestació del caràcter democràtic del nostre partit, i de la riquesa d’opinions i esperit de convivència de tots aquells que volem transformar la realitat per a la emancipació de la humanitat.

Què ÉS un corrent d’opinió? Segons manifesten els Estatuts del Partit a l’article 4, es considera corrent d’opinió al conjunt d’afiliats i afiliades que participen dels mateixos criteris polítics, dins del respecte a Estatuts, Programa i decisions dels òrgans de Govern del PSOE, desenvolupant la seua activitat al si del partit. Així, un corrent d’opinió és una eina per a canalitzar el debat, idees, propostes, acció i treball polític del conjunt de companys/es que compartim criteris, en aquest cas des de la posició del socialisme democràtic d’esquerres, per a millorar el nostre partit, i legítima i democràticament fer majoritàries les nostres posicions des del respecte a totes les sensibilitats, mitjançant els arguments polítics i l’exemple de tasca política constructiva i en positiu.

Què NO és un corrent d’opinió? Un corrent d’opinió no és ni un lobby de pressió, ni un antipartit, ni un partit dins del partit. Tampoc una família o grup d’interessos burocràtics. Un corrent d’opinió no ha de tindre vocació minoritària ni actitud sectària, sinó ser proactiu en la tasca de fer majoritàries o compartides pel major nombre de companys i companyes unes opinions i propostes polítiques que així esdevinguen acció real política.

D’aquesta manera, per a nosaltres, Esquerra Socialista és eixe espai de debat i treball per a construir un partit millor, més a l’esquerra, més fort i preparat per a la gran tasca de la transformació social revolucionària que necessitem front a les injustícies del capitalisme. És una eina i espill per a oferir al partit uns models, propostes i línies d’acció que ens espenten a tots endavant.